Moyzesovo kvarteto vystúpi v Slovenskej filharmónii

29.05.2012 Bratislava

Bratislava 29. mája (TASR) – Dnes večer sa v Malej sále Slovenskej filharmónie uskutoční záverečný koncert cyklu Hudba a obrazy. Koncerty tohto cyklu organizuje Slovenská filharmónia v spolupráci so Slovenskou národnou galériou.

Dnešné vystúpenie bude patriť členom Moyzesovho kvarteta, ktorí uvedú koncert pod názvom Posledné kvartetá. Prvou skladbou večera bude Sláčikové kvarteto As dur op. 105 Antonína Dvořáka. Toto dielo je nielen skladateľovým posledným sláčikovým kvartetom, ale uzatvára i jeho celú bohatú komornú tvorbu. Česká premiéra sa konala v roku 1896 v súkromnom pražskom Hudobnom klube, svetová premiéra v tom istom roku v New Yorku. V druhej polovici koncertu zaznie Sexteto pre dvoje huslí, dve violy a dve violončelá B dur op. 18 Johannesa Brahmsa. Premiéra tohto diela zaznela v roku 1860 v Hamburgu. V zmienenej skladbe vystúpia s členmi Moyzesovho kvarteta dvaja hostia – violistka Veronika Prokešová a violončelista Pavol Mucha.

V rámci posledného koncertu z cyklu Hudba a obrazy odprezentuje Slovenská národná galéria zo svojich zbierok cyklus Partitúry z rokov 1976 – 1978 od slovenského umelca Dezidera Tótha.

TASR informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova.
 

Vyberte región